Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hát, ez tényleg nem a Bhután-királyság!

2008.08.05

2008. augusztus 2. - Erről jut eszembe!

 

Szeretem L. Roland riportjait. Bogár László közgazdászprofesszor mondatai mélyen érintenek. (Később írok róla.) Van bennük valami őselemi, valami, ami összekapcsolódik a tudatalattimban lezajló folyamatokkal, mintha egyenesen a közös tudatalatti részei lennének. Napokig, hetekig motoszkál egy sor ötlet, gondolat, feltételezés, gyanakvás, vágyálom mindennapjaimban, néhány gondolatot leírok, majd hosszasan pihentetem. Aztán, egy napon, miközben a neten olvasgatok, ráébredek, ezek motoztak agyamban hetekkel ezelőtt, csak éretlenek voltak. Így voltam ezzel a mostani riporttal: „Egy lépésnyire a végső pusztulás”.

Néhány hete ezt írtam le magamnak a "gondolatok" füzetembe:

„Itt van ez a gazdasági válság. A gazdaság stagnál. Az energiaárak lassan mindenkit agyonnyomnak. Télen biztosan nem lesz melegünk. Itt van az infláció. Nem kell sok példa, hogy belássuk, nagyon nagy baj van.

Csak vegyük az étolaj árát. Egy év alatt több mint 100%-kal nőtt. (A héten újabb 50 forinttal emelték.) Azt olvasom, csökken a termelés, ezzel együtt növekszik a munkanélküliség. A segélyből persze jóval kevesebb terméket tud megvenni a világpolgár, tehát csökken a fogyasztás a magasabb árakkal számolva is. És itt van a klímaváltozás. Soha nem tapasztalt, óriási viharok, szélvitte háztetők, kicsavart fák, leszakadt vezetékek. Perzselő nap, veszélyes UV sugárzás. Hatalmas esőzés, árvíz, sártenger, máshol aszály. Nyáron hóesés, télen meleg. Túlélésünk esetleges. És az emberek nagy része még most is hitetlen. Ha azt mondom: nagy baj, ha minden tevékenységünk az elektromos energiára bízunk, mert nem biztos, hogy az, minden esetben a rendelkezésünkre áll majd, akkor látom az elnéző mosolyokat, az egymás felé villanó gúnyos pillantásokat: ”Nem komplett a csaj!”. Igaz mindent nem látok. Nem is mindent értek a világban zajló gazdasági és politikai folyamatokból.

Nem látok globálisan, csak töprengek, csak töröm a fejem, vajon hol lehet a baj? Csak sejtem, hogy egyes csoportok több száz évre elegendő vagyont halmoztak már fel a világ különböző részein. El sem tudom képzelni, mi a fenének nekik annyi pénz? Nem hiszem, hogy szüksége lenne rá, hiszen már olyan „baromságokra” költ, mint gyémánttal kirakott kerékpár, ami csak dísz az ötszázadik szobájában, mert használni nem meri. Nem hiszem, hogy annak, aki már kersztül, kasul bejárta a világot, aki már szinte mindent látott a Föld csodáiból, akinek annyi háza van, mint másnak cipője, akinek mindene meg van, annak nem jut az eszébe: Ő IS FELELŐS A JÖVŐÉRT.”

A legsúlyosabb probléma a felhalmozás, illetve az esztelenségekre való pazarló költekezés az ELIT szintjén. A világ problémáinak gyökere az emberi telhetetlenség.

Mi lenne, ha... A láthatatlanul háttérben munkálkodó hatalom, a milliárdosok csoportja eltökélné, hogy egy éven át lemond profitjáról (még akkor is luxuskörülmények között élne) és azt az alternatív energiaforrások fejlesztésére fordítja (pl. napkollektorok, szél- és vízierőművek stb.), ezzel köszönve meg a Föld bolygónak, hogy ez idáig tőle elrabolt nyersanyagokkal jólétben tartotta, valamint a rabszolgasorban tartott embereknek, akik verejtékes munkája tette lehetővé az ő gondtalan életüket ... akkor NAGYON SOK PROBLÉMA MEGOLDÓDNA világunkban.

A hatalmi szféra, bármennyire is tiltakozik elménk a feltételezés miatt (mert mi szeretjük, ha szabadnak, függetlennek képzeljük magunkat), maximálisan kihasználja energiáinkat. Nem csupán fizikai, de szellemi, isteni energiáinkat is. Tudatbefolyásolással, a kézzelfogható, anyagi világra terelik figyelmünket. A média nagyban segíti ezt a folyamatot. Az emberek pedig elhiszik, hogy egészségük megőrzéséhez nincs más lehetőségük, csak a gyógyszerek megvásárlása, csak akkor lehetnek boldogok, ha reggeltől estik dolgoznak, hogy megvegyék az éppen aktuálissá kikiáltott trend kellékeit.

Más rétegek 12e Ft/perc díjjal hirdetik segítő munkájukat. Azt hirdetik, létezik öngyógyítás, de ahhoz, hogy az egyéneknél ez beinduljon, az ő segítségükre van szükség. Ők a birtokosai annak a tudásnak, amely elmondja mi, hogyan érezzük magunkat, testünk hol és mennyire ment már tönkre, amihez ők segítségül hívják a „világelső termékeket”. Ha ugyanis azokat használja valaki, akkor beindul az öngyógyítás.

Bármerre nézünk, hazugság.

Minél több hazugságra derítünk fényt, annál inkább veszítünk hitünk erejéből.

És minél kevesebb a hitünk, annál inkább félünk.

Nem kell az isteni energiákkal felruházott embernek sem háttérben vérszívóként üzemelő milliárdosok cinikus csoportja, sem naivitásunkat, félelmeinket kihasználó, „jó pénzért meggyógyítalak” önjelölt megmentők hada.

Egyszerűen arra van szükség, hogy ne minduntalan kívülre figyeljünk, hanem önmagunk középpontja felé is." 

A gondolatok kapcsán megkerestem Frei Tamás egyik dokumentumfilmjét, amely a Bhután királyságot mutatja be. Ott a király pazarul gazdag, mégis azt hirdeti, hogy elsősorban arra van szükség, hogy a nemzet, melyet irányít, boldog legyen. Őrzik hagyományaikat és csaknem mindenki (kb. egymillió lakos) beszél angolul is. A király Angliában tanult, ahol azt látta, hogy hiába emelkedik a GDP, az emberek boldogtalanok. Ezért társadalmából kihajította a fogyasztásmániát. Nem engedi beáramlani az országba a globális nagyvállalatok tőkéjét és a bankokat.

Nem követnek trendeket, nem vesznek márkás ruhákat, önellátó gazdálkodást folytatnak, és legfontosabbnak a családot tekintik. A király vízi-erőművet épített, amelyhez egyetlen dollárnyi idegen tőkét sem engedett be. A megtermelt energia eladásából folyik be az ország bevételeinek a 70 %-a. Ezt a pénzt a király arra fordítja, hogy országában ingyenes az energiaellátás, az oktatás, az orvosi ellátás és a gyógyszerek. Az ország 60% még ma is erdő. Pedig rengeteg bevételük származna a fák eladásából, de nem teszik. Gondosan vigyázzák a természetet. Erre a feladatra szakembereket alkalmaznak, akik a kivágott fák helyére azonnal új élővilágot terveznek és telepítenek. A király igyekszik elterjeszteni a háztartások energiaellátásához a napkollektorokat.

Vallják, hogy szabad lélekkel élnek. Téves vágyaik és illúzióik nincsenek.

A boldogság a fejünkben születik.

A király szakított a szintetikus gyógyszerekkel, ezért gyógynövényeket használnak alapanyagként. Az vallják, hogy abnormális, irreálisan drága a szintetikus gyógyszer, és értelmetlen dolog olyan hatalmas gyógyszerfogyasztásba kergetni az embereket, amilyenbe ma a gyógyszergyártó érdekeltségek azt a világon szerte, teszik.

Talán az egyetlen ország a világunkban, ahová nem érhetett el a világ urainak megnyomorító keze.

Érdemes lenne elgondolkodnunk végre, mit tehetnénk önmagunk felszabadításáért!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.