Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Környezetkárosító anyagok és a mi nyavalyáink

2008.10.04

MITŐL VAGYUNK BETEGEK, avagy KI FIZETI A RÉVÉSZT?

A Magyar Nemzet internetes fórumán arról beszélgettek az olvasók, hogy milyen katasztrofális helyzetben van az egészségügy. Arról, hogy a betegek kezelését a TB nem tudja/nem akarja (Pedig állítólag pénzük, az van. Állítólag. A pletykák szerint a TB-nél dolgozó takarítóknak több a keresetük, mint a minimálbér.) megfelelő minőségben és mennyiségben finanszírozni. A vizitdíj eltörlése után, gyorsan emelkedtek a gyógyszerárak, mintha csak a kieső vizitdíjat próbálták volna ezzel némileg kompenzálni. (Beszélgethetnénk a nagy mennyiségben elfogyasztott gyógyszerek környezetre és az emberre gyakorolt károsító hatásáról is, de akkor ez az írás kisregénnyé alakulna.)

Egy szó, mint száz gyakran megbetegszünk, sokkal gyakrabban, mint az elvárható lenne. De vajon mi ennek az oka?

A helytelen életmód, ami a fogyasztói társadalom intenzív fejlődésével jár együtt, mint a kevés mozgás, vagy a minimális alvás? A dohányzás, vagy a sok alkohol lehet bajaink okozója? Vagy a házépítésnél használt építőanyagok, melyek közül nagyon sokról kimutatták mára (persze a nagy nyilvánosság előtt ezek nem annyira ismertek!), hogy bizony jelenlétük, sok betegség forrása? Esetleg a parlagfű nagyméretű virágpora a tettes, amely épp mérete miatt, több kormot és más szennyeződést képes összegyűjteni, mi meg belélegezve, allergiás tüneteket produkálunk? (…)

Sorolhatnánk a lehetőségeket még hosszasan, és mondhatnánk mindre, hogy: is-is. De azt azért ne vonjuk kétségbe, hogy igazából nem vagyunk tájékoztatva arról, mit iszunk, mit eszünk, és mit lélegzünk be. A gazdasági élet „nagy” szereplői tekintetbe veszik a keresletet, a pénzügyi lehetőségeket, a gazdasági növekedést, az adókedvezményeket, meg persze az extraprofitot. De hogy mi minden történik áldásos közreműködésükkel az élővilágban, az már látókörükön túl van.

Hittel hirdetik, hogy mindenki a maga egészségének a „kovácsa” és éppen ezért felelősséggel tartozik.

Csakhogy senki nem tudja magát kivonni a környezetéből! Mert ha nem is fogyaszt tartósítókkal, ki sem vizsgált adalékanyagokkal készített termékeket, még akkor is szerves része marad ennek a világnak. Járja az utcákat, fürdik (használja eközben a szépségipar vegyszereit) és iszik, meg hát valamit mégis ennie kell.

Ha nem is a teljesség igényével – hiszen nem vagyok ezeknek a szakértője -, de azért némi képet kaphatunk az alábbi összefoglalóból és elgondolkodhatunk azon, hogy mi mindent kellene tenni!

Cselekedhetne, pl. az állam, hogy szigorúan megadóztatja a szennyezőket, mint az élőlények életét veszélyeztető gazdasági szereplőket, a kibocsátott károsanyagok arányában. Az így befolyó összeget egyenesen az egészségügybe injektálhatná.

De felkarolhatná a megújuló energiahordozók használatának elterjesztését, azzal, hogy a szennyezők és munkavédelmi előírásokat megszegők büntetését, szélerőművek-, napkollektorok-, házi vízellátók-, a fürdővizet vécéöblítésre újrahasználó-, természetes szennyvíztisztító rendszereket finanszírozna belőle.

Mit tehetne még? Tehetne. Csakhogy gyanítom, ez nem az érdeke, mert ebben még nem alakult ki a profitérdekeltsége azoknak, akik a kormányt vagy a Parlamentet alkotják.

Kicsit nézzünk szét azon anyagok között, melyekkel nap, mint nap, érintkezésbe kerülünk, hogy utánuk természetszerűleg a háziorvosnál és egyéb egészségügyi intézményben találhassuk magunkat!

A foszilisz energiahordozók elégetésekor olyan mennyiségű szén- és kén-dioxid kerül a környezetbe, amit a természetes környezet már nem bír feldolgozni. Ehhez járul még:

-         a nagymértékű erdőirtás,

-         a vizek szennyezése,

-         a talaj helytelen művelése és műtrágyázása,

-    az ipari és kommunális hulladékok helytelen tárolása, elégetése, az újrahasznosítás helyett.

A környezet ilyen fokú terhelésével olyan folyamatok indulnak el, melyek megzavarják a populációt, élőlények pusztulnak ki, megzavarva ezzel a táplálékláncot is. Globális problémává vált a fogyasztói társadalom okozta környezetszennyezés, amely az élet minden területén gondokat okoz.

Amikor a környezetben nagy mennyiségű természetes és természetidegen anyag halmozódik fel, akkor környezeti terhelésről beszélünk. Az emberi tevékenység következtében fellépő terhelést ANTROPOGÉN terhelésnek nevezzük.

A károsító anyagok csoportjai:

-         mérgező anyagok (anyagcserezavar, enzimeket blokkol, sejtfalak rongálódnak)

-         teratogén anyagok (az utódokban jelentkező hiba, betegség)

-         mutagén anyagok (az öröklődési információk megváltoznak)

-         karcinogén anyagok (rákos megbetegedést idéz elő)

Makroszkopikus – látható hatás

Pl. KLORÓZIS, a zöld színtestek helyett más pigmentek jelennek meg a növényen;

NEKRÓZIS, elhalnak a sejtek, szövetek; rendellenes növekedés;

Szilárd testek: por, korom, pernye – eltömítik a légzőnyílásokat, ami által csökken a fotoszintézis.  Ez légúti betegségeket okoz, szemproblémákat és ingerli a nyálkahártyát.

Mikroszkopikus – nem látható hatás

Nehézfémek:  Pl. kadmium, réz, higany, ólom, nikkel, cink. Ezek az anyagok, oldott állapotba kerülnek (a savas esők hatására) a gyökérzeten keresztül a növényekbe, a talaj makroorganizmusain keresztül és ezáltal a táplálékláncba. A földigiliszta például feldúsítja a testébe kerülő cinket és kadmiumot.

Egyéb vegyi anyagok, pl.:

Kén-dioxid: a növény légzőnyílásait zárja, csökken a szén-dioxid felvétel és leadás, miáltal csökken a fotoszintézis, és szövetelhalások jönnek létre.

Emlősöknél sérül a légút, a nyálkahártya, a gyulladásos megbetegedések gyakoribbá válnak.

Nitrogén-dioxid: Az emlősöknél a tüdőbe vízzel keveredve savas hatású, roncsolódnak a szövetek, tágulnak a vérerek.

Klór és hidrogén-fluorit: A zöld színtesteket tartalmazó sejteket károsítja, a levelek szélein elhalás mutatkozik.

Emlősöknél sérülnek a légutak, és égési sérüléshez hasonló sebek keletkezhetnek.

Ózon: a fenyő tűleveleibe jutva a szövetek víztartalmával gyököt képezve bezáródnak a légzőnyílások és a fenyő levele elsárgul.

Mindegy?

A lényeg a gazdasági növekedés?

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.