Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Olaj vagy zsír? Az ÁNTSZ ajánlásáról.

2011.08.08

Erről jut eszembe

 

 

 

2011. augusztus 8.-án

 

 

 

Már napokkal ezelőtt hallhattuk a hírt:

 

 

 

"Eltűnnének az iskolai menzákról a túl zsíros, túl sós vagy túl cukros ételek. Kerülni kell a leveskockát, a cukros üdítőket, szörpöket és a zsíros tejfölöket. Ez egyelőre még csak ajánlás, de még az idén jogszabály lehet belőle – és azután kötelező lesz betartani.

Pl. székelykáposzta kenyérrel. Az ÁNTSZ új ajánlása szerint ez jó. Feltéve, ha a hús zsírtartalma alacsony, és a kenyér teljes kiőrlésű gabonából készült. Egy másik felvételen húsleves is van. Ezt is lehet adni, ha nem porból készült. A sült hús is jó – ha nem zsírban sütik, hanem olajban.  A bolognai spagetti pedig csak akkor kerülhetne a menzákra, ha a hús és a sajt alacsony zsírtartalmú.

Ezeken kívül még sok minden mást is tartalmaz a tisztiorvosi szolgálat ajánlása, amely hétfőn lépett hatályba. “30%-nál magasabb….20%-án alacsonyabb tejföl, sót ne használjanak. Feketelistára kerültek az ételízesítők, leveskockák. Fogyasszanak a gyerekek ivóvizet, és kevesebb cukrozott üdítőitalokat. Teljesen kihúztuk a koffeines italokat, energiaitalt ne adjanak a gyerekeknek” – mondta Szabó Enikő helyettes tisztifőorvos."

Semmi más bajom nincs az ÁNTSZ új ajánlásával csak az, hogy már megint az olajat propagálják, pedig nyilvánvaló, hogy a zsír (persze az igazi, a zsírszalonnából kisütött és nem a sajtolt kotyvalék) egészségesebb. Épp erről írtam minap: „A szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegség bajait – minden híresztelés ellenére - nem a zsír- vagy a koleszterinfogyasztás növeli (egyébként érdemes elolvasni ezt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Koleszterin ) (az ismertető szerint ugyebár a máj állítja elő), hanem az egyre nagyobb teret kapó gyorsan felszívódó szénhidrátok. A zsírokat szénhidrátokra cseréltették velünk, és gyulladáskeltő növényi olajokra, amely hatására valószínű a szervezet még több koleszterin előállításába kezd.”

https://gyermekeinkjovoje.eoldal.hu/cikkek/errol-jut-eszembe/mitol-fugg-eletunk-hossza-.html

Valószínű, hogy minden iskolai konyha jobban járna, ha a főzéshez, sütéshez használt alapanyagokat a helyi termelőktől vennék. Julcsa nénitől a tojást, Kati nénitől a lekvárt, Pista bácsitól a burgonyát, Jani bátyánktól a mézet és a szörpöket, Bözsi nénitől a zöldségféléket és a gyümölcsöt, Józsitól a húst meg a zsírszalonnát, a helyiek összefogása által pedig saját, nem túl tisztított lisztből, téglakencében sütött kenyeret és így tovább. Így valószínűsíthető, hogy a gyerekek valóban egészségesebb ételekhez jutnának, és a helyi termelők ösztönözve lennének arra, hogy termeljenek, egyre többet és egyre inkább vegyszerek nélkül.

Még jobb lenne, ha az iskolák tavasszal az ültetéseknél, és ősszel a betakarításoknál segítenének a termelőknek, mert ezzel nem csak munkát tanulnának, hanem kellő mozgásban is részük lenne, ami ugyebár egyéb jótékony tulajdonsága mellett gyulladáscsökkentő. Arról nem is beszélve, hogy a termelők tanítanák a fiatalokat, tudásukat átadnák, cserébe pedig segítséget kapnának.

A jobbnál is jobb volna, ha mindezek mellett az iskolák kapnának egy kicsike földet, ahol a gyerekek saját zöldséges parcellájukat gondozhatnák, mert akkor még a saját maguk termelte répára, hagymára is büszkék lehetnének, mellette pedig megtapasztalhatnák a felelősséget.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.