Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NAPSZAKÁCS

2008.11.18

http://www.napszakacs.hu/

Ennek a Web-lapnak és vele a Napszakácsnak az a szándéka, hogy Önt fellelkesítse a napon való sütés-főzés iránt. Ez a tevékenység már ma is a világ több milliónyi háztartásában szükségszerű máshol szórakoztató kikapcsolódás. A napon való főzés nem valamiféle különleges és alkalmi tevékenység, hanem eszköz lehet arra, hogy a magyar ember megértse, hogy a Nap energiája milyen végtelen, és jól felhasználható.

A nap energiájával való főzésnél-sütésnél Ön a létező legtisztább energiaforrást használja fel.

A naptűzhely története 

A nap koncentrálása homorú tárggyal egészen ősi időkre nyúlik vissza. Az egyiptomiak nagy valószínűséggel kis homorulatú fényesre csiszolt bronztükörrel világítottak kívülről a fáklyák mellett a zárt folyosókon folyó munkákhoz.

A legenda szerint Arkhimedesz a Szürakuzát tenger felől ostromló római hajókat bronztükör sugarával gyújtotta fel.

De egészen biztos, hogy oltárok tüzét a nap segítségével gyújtották meg, mint az olimpiai lángot is. Adatok vannak, hogy fémet és egyéb kémiai anyagot a nap hevével olvasztottak.

A legelső napkohó elkészítése G.L.Leclere Buffon ( 1707-1788) a híres természettudós nevéhez fűződik. Azonban az első adat, mely a nappal való főzésre vonatkozik, Nicholas-de-Saussure (1740-1799) meglehetősen kései. Egészen bizonyos, hogy már sokkal előbb használták a nap erejét főzésre, sőt sütésre.

A mai napig egy összefoglalás 60 fő típusát írta le a naptűzhelyeknek. Ezek részben bejegyzett találmányok, vagy korábbi konstrukciók javításából erednek. Így cca. 100 különböző variációja létezik a nappal való főző alkalmatosságoknak. Ezek rendkívül változatos módon hasznosítják a nap energiáját kisebb-nagyobb hatásfokkal, igen eltérő technikai megoldásokkal, eltérő költségű szerkezetekkel

A naptűzhelyeket egy összefoglaló 3 nagy kategóriába sorolja :

  • A nap sugarait koncentráló, azaz koncentrátorok
  • Doboz-kivitelű
  • Indirekt típusokra.

A „koncentráló” típusok a napsugarakat egy főzőedény tetején vagy alján összpontosítják. Kihasználják azt az egyszerű fizikai elvet, hogy homorú, azaz félgömb vagy parabola felület a párhuzamosan érkező napsugarakat az un. fókusz pontban koncentrálja.

A doboz kivitel lehet nagyon egyszerű vagy bonyolult konstrukció. Akár kartonból, furnérból vagy igényesen megalkotott speciális fa dobozból készülhet, kibélelve egyszerű alumínium fóliával vagy speciális visszatükröző lemezekből. Lényege, hogy a doboz legyen valamelyest kibélelve, szigetelve. Sok képviselőjük kihasználja az üvegházhatást is, ezzel csökkentve a felmelegített edény hősugárzását.

Az indirekt típusok sokfélék. A hő termelő egység és az edény között be van iktatva a hő közvetítő, mely lehet egyre forróbbá váló olaj, víz stb. Ez olyan, mint a tetőre szerelt napkollektor, mint hő termelő, és a lakásban elhelyezett puffertartály, mely között a fagyálló folyadék vagy víz kering szállítva a hőenergiát.

A Web lapon bemutatott napszakács, mely az Eg-Solar cég SK típusú naptűzhelyeire épült elveiben. Azért előnyös, mert az edénytartóra helyezett fazék, serpenyő több oldalról kapja a hősugarakat, azok szinte körbenyalják az edényt, hiszen a parabola szélei túlnyúlnak  az edényen. Az edény mintegy a parabola mélyén van elhelyezve. Más típusúak, ahol a parabola lapos kivitelű, a fókuszpont távol esik a parabolától, az edények egy ponton kapják a meleget. Ennek a típusnak igen jól sikerült változata a Sheffler-típus, amely megfelel egy óriási átmérőjű borotválkozó tükörnek. Fény ill. hősugarakat jól irányítva egy lyukon keresztül épületben elhelyezett tűzhelyre irányítja. E típus képviselői jól vizsgáznak nagyteljesítményű konyhák felállításakor.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.