Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÉLERŐMŰ

2008.11.18

Keleti szél gazdaggá tesz?

2008. október 30. | csütörtök

Cervantes a neve egy borsodi szélerőműnek, mert tulajdonosa szinte Don Quijote-i harcot vívott, mire a 150 méter magas, 400 tonnás monstrum termelni kezdte az áramot. A szélmalomharcnak azonban szerinte ma sincs vége.

Felzsőzsolca határában egy kavicsbánya és betonkeverő tulajdonosa, Nagy Zoltán három éve rájött, hogy a bánya területe a kiváló széljárásnak köszönhetően ideális hely szélerőműnek. Eddig csak csodálta őket külföldön, meg az osztrák határ mentén, a szakirodalomból viszont megtudta: nemcsak kifizetődő, de környezetkímélő termelésével egy nagyobb szélerőmű évente több ezer tonna szén-, kén-, nitrogén-dioxidtól, portól és nehézfémtől kíméli meg a levegőt. Mivel 2005-ben  a szélerőművekre szánt támogatás elérte a 3 milliárd 200 millió forintot, a beruházás költségeinek 20-25 százalékát, Nagy Zoltán is pályázott 127 millió forintra.
– Elutasítottak. Azt mondták, az engedélyeim közül még hiányzik az energiahivatalé – mérgelődik az 56 éves férfi. – Dühös voltam, mert éppen emiatt ötször utaztam a fővárosba, de sose volt rám idő. Mire az áment 1,8 megawattra megadták, pedig két erőműre a dupláját kértem, az összes támogatás a Dunántúlnak és a Kisalföldnek jutott. Ide egy forint se! Mintha Kelet-Magyarországon még a szél se fújna! Azért is megvettem egy erőművet, ami készen kapható! A németektől 740 millióért, hitelből és a saját pénzemből. De addig fogok kilincselni, míg a másikra is adnak engedélyt! Nemrég olvastam, hogy a Magyar Energiahivatal két éve országosan 330 megawattot engedélyezett szélerőművek építésére, s ezeknek még a negyede sem üzemel. Tavaly 67 megawattról, negyven működő erőműről hallottam, és 2010-ig legalább százhúszat terveznek.
– Csak épül ezekből a keleti régióban is.
– Hogyne! Aki kiharcolja magának! Most az enyém itt a legnagyobb, a bükkaranyosi csak 225 kilowattos. Nálunk a 2 megawattos a legnépszerűbb, mert gyorsan behozza az árát, és legalább kétezer háztartás éves áramszükségletét kitermeli. Cervantes a működése óta 6 ezer megawattot termelt, s mellesleg megkímélte a levegőt 7-8 ezer tonna szennyezőanyagtól. Egy kilowattért 24-26 forintot fizetnek az áramszolgáltatók. Tavaly havi 9-10 milliós bruttó bevételem volt. 
– Most mégis ingerült. Miért?
– Minden szélerőműves az, miután egy rendelettel lenyúlták a törvényes árbevételünk 15 százalékát. Idén januártól negyedóránként kell jelentenünk a Magyar Villamosenergia-ipari Átvételi Rendszerirányító Zrt.-nek (MAVIR), milyen a széljárás. Éjjel-nappal! Ha elmulasztom, kilowattonként 7, ha eltér a szám a termeléstől, 5 forinttal megbüntetnek. Na most ez egy nagy marhaság, mert a 15 perces menetrendet lehetetlen teljesíteni. Kértem, de ilyet még az Országos Meteorológiai Szolgálat se vállalt. Nekem már havi két és fél milliós a veszteségem. A MAVIR csúnyán visszaélt az erőfölényével, ezért követeljük a rendelet visszavonását. Az Alkotmánybírósághoz, végső esetben Brüsszelhez fordulunk. Milyen ország ez, ahol egy hasznos vállalkozást megsarcolnak?  Én már arra is gondoltam, nem adom el nekik az áramot. Majd hidrogént készítek belőle, az autók előbb-utóbb úgyis azzal közlekednek, mert olcsóbb és környezetkímélőbb a benzinnél

 

HOL ÉPÜLNEK ma hazánkban erőművek? Többek között Sopronkövesd, Hegyeshalom, Olaszfalu, Károlyháza, Ikervár határában. Egy pénztárcakímélő házi turbinához az építési hatóságokon kívül csak a szomszédok engedélye szükséges. Magyarország a villamos energia közel 75 százalékát importálja, ám a szaporodó szélerőművek pár éven belül az országos áramtermelés 5 százalékát is előállíthatják. A Greenpeace azért harcol, hogy 2015-ig legalább ezerötszáz megawattot hazai szélerőművek termeljenek. A szomszédos országok közül Ukrajna és Ausztria köröz le minket, az ukránok 85, az osztrákok közel ezer megawattos áramtermelésükkel. A világon a legtöbb, mintegy 18 ezer szélerőmű Németországban működik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

laknerróbert@freemail.hu

(lakner róbert, 2009.01.29 22:21)

Nagyon becsülőm az erőfeszítéseit szégyenletes ez az ország ahelyett hogy megköszönnék adóval vágják meg,ilyenkor hol a zöldek szakszervezete???? Nagyon sajnálom hogy így járt!!!!!