Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZENNYEZETT IVÓVÍZ

2008.11.11

SZENNYEZETT IVÓVÍZ

A főzéshez csapvizet használunk, és ásványvizet iszunk. Gyakran hallani kisgyermekes édesanyáktól, hogy fölforralják a csapvizet, így készítenek tápszert, vagy teát a babának. Sokan úgy gondolják, a forralással meg lehet szabadítani a csapvizet a káros anyagoktól. A forralás csak a baktériumokat képes elpusztítani, amire lényegében nincs is szükség, hiszen a csapvíz nem tartalmaz élő baktériumokat, mivel azokat a vízműveknél hozzáadagolt klórral már elpusztították. A  csapvíz viszont tartalmaz klórt, és még vagy hatvanezerféle egyéb vegyi anyagot, amelyeket a forralás nem képes közömbösíteni!

Mire is használták a klórt a második világháborúban? Embereket öltek vele! Ma a klór feladata,  a baktériumok kipusztítsa a vízből. A csapvízben viszonylag kis koncentrációban található a klór, de ennek ellenére nem lehetünk olyan naivak, hogy azt gondoljuk, ez a mennyiség teljesen ártalmatlan az egészségünkre nézve!

A csapvízben ezen kívül találhatók még egyéb vegyi anyagok, különböző nehézfémek. Talán nem szükséges még egy ciánszennyezésnek történnie a Tiszán, hogy felismerjük, a gyárak, vegyi üzemek - ha nem is ilyen kritikus mennyiségben, de - folyamatosan engedik vizeinkbe a gyártási eljárás során keletkező vegyi hulladékokat, toxikus, mérgező vegyületeket.

De vizeinkben vannak még gyógyszer maradványok is.

Idézet a Népszabadságban 2005 december 1-én megjelent "Hormon a csapvízben" című cikkből:

"Budapesten évente mintegy 20 t novamidazofen - az Algopyrin és más gyógyszerek hatóanyaga - kerül a természetes vízfolyásokba. Emellett női nemi hormonok és fájdalomcsillapítók maradványai úsznak le a folyón. A jelenleg működő szennyvíztelepi technológiák egyike sem alkalmas a kis koncentrációjú gyógyszermaradványok kiszűrésére. (...)

Sőt, a külföldön elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok valószínűsítik, hogy az élővizekbe kerülő gyógyszerszármazékok, hormonok, hatással lehetnek a vízben élő szervezetekre, a táplálékláncra, befolyásolva az ökológiai egyensúlyt. Az antibiotikumok maradványai befolyásolhatják a baktériumok szaporodását, a gyógyászatban alkalmazott antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumfajok elterjedését idézhetik elő."

Manapság rendkívül sok a meddőség, és az impotencia. Van egy új és egyre gyakoribb gyermekbetegség, a hiperaktivitás.

Elképzelhető, hogy a fogamzásgátló és egyéb hormontabletta, amelyet az utóbbi évtizedekben fogyasztunk, és a vizeinkbe engedünk, hozzájárul ehhez?  Figyelemreméltó adat, hogy a lakosság, a nyugtatókból, gyulladáscsökkentőkből és egyéb tudatállapot módosító szerekből fogyaszt a legtöbbet, vagyis ezekből kerül legtöbb a vizeinkbe.

Mi módon hat ez az életünkre?

(A cikk megjelent az Avana Arcképcsarnok 2008/2. számában, az átiratot Bódi I. készítertte)

ÉS MOST A MEGBETEGÍTETT GYERMEKEKTŐL EL AKARJÁK VENNI A FEJLESZTŐ TÁMOGATÁST, HOGY ÉLETÜKET MÉGINKÁBB MEGNEHEZÍTSÉK!

SZÉP ÚJ VILÁG!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.