Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magamról

2008.01.17

Három gyermekes anya vagyok. Két gyermekem felnőtt, de csak a nagyobb fiam élete mondható viszonylag rendezettnek. A lányomnak a pályakezdői időszak letelte óta, nincs munkahelye. (Úgyhogy az oktatáson túl érdekel még a foglalkoztatás nagy ívű politikája is.)

A kisebb fiam még csak tizenkét éves. Ő a második házasságom gyümölcse, aki csodálatos, különleges világgal rendelkezik, aki még egészen aprócska korában megtanított engem arra, mi a valódi szeretet, Ő AUTISTA.

Születése után két évvel derült ki, hogy miért más ő, mint a többi gyerek, és amint ez kiderült, a világ megváltozott. No nem a tudatunkban – némiképp azért ott is, hisz másként szemléltük már az életet -, hanem azzal, hogy a szakemberek által meghatározott „jogait” érvényesíteni nem tudtuk. Mindazok a jogok, melyeket a „nagy” törvény meghatároz, mintha csak kirakatba helyezett, vevőcsábító műtermékek lennének, fényesre lakkozott, csillogó piros alma, amely ehetetlen, hisz csak dekoráció, és főként, műanyag.

Nem csak azért volt nehéz életmódot váltani, mert akkor már harmincnyolc éves voltam, és nem csak azért, mert azt sem tudtam, mi az autizmus, hanem mert bárhová fordultunk, falakba ütköztünk. Mindenhol azt mondták, ez nem rájuk tartozik, elküldtek egy másik helyre, onnan meg egy harmadikra, mindaddig, amíg vissza nem kerültünk az első, a kiindulási pontra. És a sajnálat, az volt még megalázó, amikor a hangján érezni lehetett – mert a hivatal sem tudta milyen egy autistával együtt élni -, hogy elképzelte, mennyire felesleges teher társadalmunk számára egy ilyen hátrányos helyzetű gyermek. És feleslegessé váltam én is, hiszen onnantól kezdve már nem termeltem hasznot, gyest kellett fizetni, hosszabbított időben, meg emelt családi pótlékot, ami ugye igen megterhelő a „kifordított” világ számára.

Itt már nem láttak értékeket, csak felesleget.

Mindezek a tények, a lassú kirekesztés, az a tény, hogy nem volt korai fejlesztésre lehetőség, az óvodában féltek az óvónők, a dadusok, meg amikor rájöttek, hogy egy autista szó szerint vesz dolgokat, akkor nagyszerű mulatság volt ugratni őt, amikor kiderült, hogy a nincs a környéken megfelelő oktatási intézmény, arra ösztönöztek, hogy „vén” fejjel ismét az iskolapadot koptassam.

Így esett meg, hogy 2002 tavaszán jelentkeztem az Eszterházy Károly Főiskolára Egerbe, szociálpedagógus szakra. Felvételt nyertem, és 2006. június 09.-én sikeres záróvizsgát tettem, tanácsadó szakirányon. Diplomám minősítése: jó.

 

Bemutatkozásom igazságához hozzátartozik, hogy elnöke vagyok az AVANA – Magyar Tudományos Fantasztikus Művészetért Országos Egyesületnek, amely 1997-ben alakult. 1998-ban megalapítottuk a sci-fi írók elismerésére a Zsoldos Péter díjat, minden évben pályázatot hirdetünk pályakezdő novellaíróknak (Preyer Hugo emlékére), és képzőművészeknek. Az országos SF találkozót az ún. HungaroCon-t 1992-től szervezem Salgótarjánban. Minden hónapban megjelenik gondozásunkban ismeretterjesztő kiadványunk, az Avana SF Hírlevél, évente egyszer az Avana Arcképcsarnok irodalmi füzet, és 2008-tól mi szerkesztjük az Új Galaxis tudományos-fantasztikus antológiát. Két honlapunk is van, melyen igyekszünk informálni a sci-fi iránt érdeklődőket a tudomány és a fantasztikus világ fontosabb eseményeiről.

 

Néha írni is szoktam. Régebben többet, manapság inkább leveleket. De nem adtam fel célom, hogy megírjam regényeimet, melyek a fiók mélyén várják, hogy megérjen rájuk az idő. Mert hiszem, hogy minden tettünknek meg van a maga ideje. A dolgoknak meg kell érniük. Velük még várok. Viszont e honlapnak eljött az ideje, mert most kell lépni, most kell cselekedni, most kell elkezdeni építeni, mert ha késlekedünk késő lesz.

 

Gyermekeink jövője az Emberiség, a Föld jövője is. És ha a Földé, akkor a Galaxisé is, és ha azé, akkor az Univerzumé is. Mert ne feledjük el, hogy nem csupán a családunk, a lakókörnyezetünk, vagy országunk részei vagyunk, hanem részei vagyunk – még ha igen aprócska is – a Világegyetemnek is.

 

Kedves Olvasó!

Szívem minden szeretetével ölellek!

 

Bódi Ildikó

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

baboca03.kukac.freemail.hu

(lovacska, 2011.04.10 21:55)

Kedves Ildikó!
Minden elismerésem! Kívánok Ön(ök)nek további sok-sok erőt és energiát!

Ismerkedés

(Bella, 2010.05.16 22:23)

Kedves Ildikó!
Örültem - amikor rátaláltam a honlapodra és elolvastam a bemutatkozó szöveged a főoldalon. Engedd meg - hogy röviden bemutassam neked Alapítványunkat: "ALAPÍTVÁNYUNK 1999 ÓTA HIVATALOSAN BEJEGYZETT SZERVEZETKÉNT HIRDETI AZ EGYETEMES SZERETETTET – SEGÍT A RÁSZORULÓKON – GYÓGYÍTJA A LELKEKET.
ÉVEK ÓTA RENDSZERESEN SZERVEZÜNK BÉKE ÉS SZERETETT NAPOKAT – AZ ORSZÁG TÖBB PONTJÁN – HOGY ELINDÍTSUK AZ ÖSSZEFOGÁST ÉS FELEMELKEDÉST.
FEHÉR SZERETETT KÖRÖKET ALKOTTUNK – ÖSSZEKAPCSOLTUK A SZÍVEKET ÉS ELINDÍTOTTUK A SZERETETT ÁRAMLÁSÁT AZ EGÉSZ VILÁGON.
AZT LÁTJUK – HOGY A FÖLDÖN A BÉKÉTLENSÉG – A SZERETETTLENSÉG ÉS EZ A LÉLEKTELEN VILÁG EGYRE LEJJEBB ÉS TÁVOLABB TASZÍTJA EGYMÁSTÓL A NÉPEKET – MEGBONTVA EZZEL AZT A TERMÉSZETES ÉS SZÜKSÉGES EGYSÉGET – AMELLYEL HARMÓNIÁT TEREMTHETÜNK A VILÁGBAN.
A GYERMEKEINK ROSSZ PÉLDÁT LÁTNAK – A FESZÜLT ÉS ZAKLATOTT ÉLETVITEL MIATT NINCS JÖVŐKÉPÜK – VILÁGKÉPÜK ÉS BIZTOS ALAPJUK A FELNŐTTÉ VÁLÁS ISKOLÁJÁHOZ.
ENNEK A LEGRÖVIDEBB – DE LEGBÉKÉSEBB ÚTON KELL VÉGET VETNI ÉS JÓ PÉLDÁVAL SZOLGÁLNI SZERETETTBŐL ÉS ÖSSZEFOGÁSBÓL.
AZ EMBERISÉGNEK ÚJRA MEG KELL TANULNIA A TERMÉSZETTEL ÖSSZHANGBAN ÉLNIE. A FÖLDET AZ EMBEREK TETTÉK TÖNKRE – AZ EMBEREKNEK IS KELL HELYREÁLLÍTANI!
MA MÁR NAGYON SOK CSOPORT – SZERVEZET ÉS MAGÁNSZEMÉLY DOLGOZIK AZON – HOGY ÚJRA BÉKÉT ÉS SZERETETTET TEREMTSÜNK A FÖLDÖN. EZÉRT KELL ÖSSZEFOGNUNK – HISZEN EGYSÉGBEN SOKKAL ERŐSEBBEK VAGYUNK.
SZÁMUNKRA MINDEN LÉLEK EGYFORMÁN FONTOS – FÜGGETLENÜL NEMTŐL – SZÁRMAZÁSTÓL – BŐR SZÍNTŐL – VALLÁSTÓL.
AZ EGYETEMES SZERETETT NYELVE – AMELYET MINDENKI ÉRT ÉS BESZÉL. AZ A NYELV – AMELY A SZÍVÜNKBŐL SZÓL ÉS A SZÍVEKHEZ SZÓL.
REMÉLJÜK MIELŐBB MEGTANULJA MINDENKI EZT A NYELVET ÉS TISZTA SZÍVVEL TUDUNK BESZÉLNI EGYMÁSSAL BÁRHOL A VILÁGON."
Azon dolgozunk - hogy gyermekeinknek tudjunk mit átadni - egy sokkal békésebb és boldogabb világban élhessenek.
A szép szavak mellett természetesen nap mint nap kemény küzdelmet folytatunk ezért - de már látjuk az eredményeket és ez ad erőt.
Mi is Salgótarjánban élünk és itt szervezünk most egy Nemzetközi Béke és Szeretett Világkonferenciát - augusztus 20.-23.-a között.
Jó lenne - ha személyesen is tudnánk beszélgetni - ha te is így gondolod - kérlek jelezz vissza a vilagbeke2010@gmail.com e-mail címen.
Elnézést a hosszúra sikerült üzenet miatt!
Sok sikert és kitartást!
Szeretettel: Bella

Autizmus

(Krisztina, 2009.10.15 14:59)

Kedves Ildikó! Csak gratulálni tudok kitartásodhoz és elért sikereidhez. Mélyen átérzem gondolataidat, mert én is hasonló gondokon mentem keresztül autista kisfiammal és most hasonlóan az iskola padot koptatom, mint korábban te is. Kár hogy nincs fent az e-mail címed. Üdvözlettel: Krisztina

Debrecen

(Réka, 2008.10.27 15:46)

Szia! Negyedéves vagyok szociálpedagógus szakon. Átnézegettem a honlapod :)Éppen keresgéltem a neten, mikor e honlapra találtam. Fantasztikus a kitartásod és a segíteni akarásod! Érdekel minden ami az autistákkal kapcsolatos, szeretnék többet tudni róluk. A suli elvégzése után tervezem a fejlesztő-, vagy gyógypedagógiát. Ezek alapja lehet a szakdolgozati témám is, melynek címe: Autista, vagyis a különleges gyermek. Levelemmel nem háborgatni szeretnélek, csupán némi útmutatást kérni. Több helyre írtam már levelet, eddig sikertelenül. Olyan országos adatokra lenne szükségem, amelyből megtudhatjuk hogy hány autista él ma Magyarországon és egyéb statisztikai adatokra.(fejleszthetőségük, eredményesség, elmúlt évekhez képest, ma...ilyesmi) Ha tudsz nekem segíteni, kérlek írj a reka0604@gmail.com email címemre! Előre is nagyon szépen köszönöm! Szép napot! Réka

ildikob@freemail.hu

(Ildikó, 2008.03.27 04:49)

Kedves Anikó! Jól látod. Valóban nem érzem magam értékes embernek. Még rengeteget kell javítanom. Remélem, ha eljön a "nagy pillanat" nem fogom úgy érezni, hogy nem tettem semmit, hogy jobb legyek, és hogy jobb legyen a világ.

Budapest

(Anikó, 2008.03.26 20:58)

Értékes ember vagy, mély érzelmekkel és gondolatokkal, még ha te magad legtöbbször talán nem is érzed.
Így egy kicsit megismerve én is ölellek!

ildikob@freemail.hu

(Ildikó, 2008.01.29 04:50)

Kedves Erzső, Kedves Judit!
:-)
Hálásan köszönöm! Soraitok adnak még több erőt. Minél többen helyeslitek, minél többen álltok az ügy mellé, annál biztosabb a siker.
És ne feledjétek, hogy mindenkiben emberi mércével mérhetetlen energia szunnyad.
Bennetek is.
Írjátok le gondolataitokat, tapasztalataitokat és küldjétek el e-mail címemre. Ha engedélyezitek, azokat az írásokat is kiteszem a honlapra. Végeredményében, ezért hoztam létre.
:-)
Szeretettel üdvözöllek Titeket!

jutkatoth@vipmail.hu

(Judit , 2008.01.29 00:19)

Kedves Ildikó! Szívszorító az írásod,kivánok ehez a harchoz, küzdelemhez,erőt,egészséget.
Üdvözlettel:Judit

Eger, Rákóczi út 13

(Ménes Ferencné, 2008.01.28 21:36)

Kedves Ildikó, legkedvesebb osztálytársam!
Mindig csodáltalak, hogy hogyan van erőd küzdeni. Te voltál az, aki mindig naprakészen felkészült voltál, és becsületesen elvégezted a kitűzött feladatot.
Sokat beszélgettünk Csabáról. De Én képet akkoriban nem láttam Róla. Fantasztikus ennek a gyereknek a szeme... Valami hatalmas erő, mágikus kisugárzás árad belőle...
Nem lehet, nem szeretni!!!
Kérlek ne add fel a küzdelmet, /abban biztos vagyok, hogy ezt sohasem teszed!/

ildikob@freemail.hu

(Ildikó, 2008.01.28 05:03)

Köszönöm Jutka! :-)
Igen, személyes hangvétellel szeretnék eljutni a szakemberekhez és a szülőkhöz, akik tudják, vagy sejtik, hogy mire van/lenne szüksége a ma gyermekének/ifjúságának, ahhoz,hogy testileg, lelkileg egészséges felnőtté váljon. kezdetben saját életképek, gondolatok, érzések olvashatók az oldalon, de csak azért, hogy másokat is hasonlókra biztassak. Ha majd elkészülnek ezek az írások, szeretném, ha engedélyeznék íróik a honlapon való megjelenést. Így jutnánk el az égetően fontos, ma még hiányzó feladatainkig.

julianna@frontstudio.info

(Emődi Jutka, 2008.01.27 17:54)

Hajrá Ildikó!
Véleményem még nincsen, de figyelek. Viszont az oldal tetszetős. A "látogass meg" felhívából célirányosabb oldalra tippeltem, és még nem tudom, hogy előnye vagy hátránya-e, hogy inkább egy személyes hangvételű oldalt találtam. Minden ügy fontos amibe belekezdtél. Szerintem a visszajelzések jellege fogja meghatározni: specializálódik, vagy marad az általad körvonalazódó sokoldalú lap. Illetve röviden: Bódi Ildikó