Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Értsd (értse) már meg...! 2.

2009.06.18

Értsd (értse) már meg…!

2.

És Csaba túlélte.

Szenvedett, és harcolt.

Többet, a kórházban töltött 2 hónap alatt, mint sokan mások két évtized alatt. Mozgásában lemaradásokat tapasztaltam, de a védőnő minden esetben azt mondta, hogy ez, csak a korai születéstől van így, és majd szépen behozza a többieket.

Így köszöntött ránk 1998. tavasza. Akkor már tudtam, hogy több van a nyúl kosarában, mint azt velem szeretnék elhitetni, és azt is tudtam, hogy mulasztások történtek, bár (én balga!) nem akartam rosszat senkinek. Nem vádoltam szülészorvost és szülészetet, nem bántottam védőnőt és senkit.

MEGÉRTETTEM.

Akkor még nem kellett azt mondani: "Értse már meg…!" Pedig... Kiderült, hogy a koraszülött gyerekeknek alapból járna a korai fejlesztés, amit a lehető leghamarabb kell elkezdeni, mert akkor a leghatásosabb. Ez leginkább gyógytornát jelent, de a kapcsolatteremtési-, a kommunikációs készségeket is fejleszteni kell. A sokadik reklamációmra közölte a védőnő, hogy ha annyira oda vagyok, akkor vigyem el a gyereket a Pszichológiai Szakszolgálathoz és a Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői Bizottság vizsgálata majd választ ad a kérdéseimre. Időpontot kértünk és kaptunk, igaz másfél hónapig vártunk, de május 18.-án végre ott lehettünk a Bizottság előtt. Az egy oldalas szakvélemény végén ez áll: „Szakértői Bizottságunk keretén belül korai gondozást, egyéni program alapján fejlesztését heti rendszerességgel ellátni.” A kiállítás dátuma: június 17.

Igen ám, de a vezető tájékoztatott, hogy hiába a javaslat, nincs hely. Annyira telítve vannak gyerekekkel, hogy egyáltalán nem tudják fogadni Csabát. Próbáljam meg kérvényezni a központjuknál, a pásztói igazgatáson.

És a fővezér kimondta: „Asszonyom, nagyon sajnálom, de ÉRTSE MÁR MEG, hogy nincs kapacitásunk. Egyébként is maguk salgótarjániak, mi meg megyei ellátók vagyunk, forduljon a városi ellátóhoz és az a Speciálpedagógiai iskola.”

Az iskola bezárt, hiszen közben nyár lett.

Addig is otthoni torna. Otthoni szógyakorlatok, játszva tanulás. Hintázás napi két órán át, közben mondtam a mondókákat, versikék, gyermekdalokat. Kiszáradásig.

És ami plusz, azon a nyáron, azon a szomorúfűzfa árnyékolta játszótéren szokott rá Csaba arra, hogy nem szabad szemetelni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.