Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A munkahely

2008.01.21

Lassan egy éve, hogy a lányom pályakezdői támogatottsága lejárt. Azóta nincs munkája. Két és fél hónapig (?) még kapott munkanélküli segélyt, azután .... semmi.

A nagyhatalmú Munkaügyi Központ, széttárja karjait: ez van. Vagyis ez nincs. Nincs munkahely. Nem indul tanfolyam, majd talán tavaszra ( a gyakorlott munkanélküli tudja, hogy ez is hazugság), a munkáltatók nem jelzik, hogy munkaerőre volna szükségük. Talán ha önmaga keresne munkát?

Itt van a net, itt vannak a hirdetések, be is adta a jelentkezését több helyre is. Végre, két héttel ezelőtt jött a telefon, ha még érdekli a munka X időre menjen egy elbeszélgetésre Budapestre. Ment.

A nagyváros forgatagában egy ismerős segített, 10 perc alatt lezajlott a beszélgetés, a fizetés bruttó 150e forint. Délután már jött is a telefon: felvették.

Az első öröm után ismét a net, hiszen a fővárosban lakni is kellene. Albérleteket nézegettünk és meghült bennünk a vér. Az árak valahol irreálisan a felhők fölött lebegnek, még akkor is, ha a lakásban 2-3 másik bérlő is él. Valakik nagyon hamar gazdagok akarnak lenni!

A lányom osztott és szorzott, meg kivont. A bruttóból már magas az adóelőleglevonás  ez az első levonandó tétel, + nyugdíj- és eü. járulék.  A második az albérlet és a rezsi, levonva ebből a BKV bérlet, a hétvégi hazautazás költsége, ami marad, durván 40e forintocska.

Másfél hétig törtük a fejünket, hogy akkor most van, vagy nincs munka? Arra a megállapításra jutottunk, hogy bizony NINCS.

Mekkora azon fiatalok száma, akik hasonló "cipőben" járnak? Hogyan tervezzen jövőt, a ma ifjúsága? Hogyan, miként érik majd el a nyugdíjkorhatárt és ha elérték lesz annyi ledolgozott évük, hogy jogosultak lesznek a nyugdíjra?

Mi lesz a gyermekemmel? Hány szülő aggódik, hogy gyermekének nincs jövője? Nincs, mert nem is lehet terveznie, hiszen oly sok az olyan "bátor" vállalkozó, aki nem hivatalosan dolgoztatjaaz embereket. Nem fizet utánuk adót, járulékokat. Nincs fizetett szabadság, meg ünnep, nincs táppénz, étkezési hozzájárulás. Csak a minimál alatti bér van. Mindezt azért teszik, mert irreálisan magas az adóvonzata, ha hivatalosan alkalmazottat vesz föl. De ez csak a kezdő indok, a folytatás a szemrebbenés nélküli csalás, amely ma egyáltalán nem zavarja a többséget.

A szívem szakad meg, mert nem tudok segíteni. Egy ország él csalásban és hazugságban minden nap, a nap minden órájában. Nincs lelkiismeret, nincs pír az arcokon, nincsenek álmatlan éjszakák.

És ezt látják azok a fiatalok, akik most még iskolába járnak. Mi is az, ami fenti történetet olvasva ösztönözhetné őket a nagyobb teljesítményekre?

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.