Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészségügyi és szociális csőd

2010.12.17

December 17. péntek

 

Este már hét harminckor kidőltem. Vacsora után egy órával olyan fáradság tört rám, hogy azt se bántam volna, ha éppen vége a világnak. Nem értem és az orvosok se tudják mi a bajom, de igen gyakran, akár napközben, ebéd után is rám tör ez a furcsa zsibbasztó, az ájulás határát súroló, végtelen-fáradság érzés. Az egészségügy, az orvostudomány tehetetlenül szemléli, és jobb híján arra fogja, hogy pszichikailag merülnek fel nálam a tünetek (vagyis fizikailag nincs bajom), Csabám autizmusa miatti kimerültségem által. 

Nem hallottam, amikor éjszaka fél kettő környékén csöngött a telefon. Csak Attila hallotta, mert ő játszott a gépén, mindenki más aludt. Három előtt keltem és Attila akkor mesélte el, hogy anya telefonált: apához ki kellett hívnia az orvost. (Egy hete küldték haza a balassagyarmati Pszichiátria demens részlegéből, ahol 2 hetet töltött, jobbára a székhez kötözve, új gyógyszert írtak fel neki. Abban bíztunk, hogy ez segít majd...)

De nem...

Apa egész álló éjszaka mászkált, öltözni akart, hogy haza megy, szellemeket vizionált, kutatott-keresett, és amikor anya megpróbálta leállítani mellbe rúgta és felpofozta.

Anya kétségbeesetten csörgette a házi őrző-jelző készüléken a diszpécsert, aki nem a mentőket, hanem az ügyeletes orvost értesítette. Az orvos nyugtatót adott apának, aki ahelyett, hogy elaludt volna, nekiállt croassan-t enni.

Anya immáron másban nem bízhatva, utolsó kétségbeesésében tárcsázta a számunkat, talán el is veszítette már realitásérzékét ő is, mert úgy hitte – ezt mondta – valaki nálunk is bizonyára fel van. És igen, Attila véletlen tényleg ébren volt. Igen ám, de 15 kilométer távolságból, autó nélkül, éjszaka mit tudunk tenni mi, ha az egészségügy és a szociális ellátó rendszer egyaránt tehetetlen?

Mi a megoldás, ha már ők is csődöt mondanak és mellettük, és felőlük nyugodtan tönkre is mehetnek a problémákkal élő családok, a kétségbeesés szélére sodorva őket, az öngyilkosság gondolatáig kergetve az embereket. Vagy ez lenne az új Taigetosz?

Semmit nem téve, hagyni a halálba futni embereket?

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.