Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁR NEM AZ A VILÁG VAN...

2009.02.24

Február 23. kedd

„Ma már nem az a világ van, mint volt néhány évtizede!” – mondják többen, még gyermekeim is, amikor előmerészkedek néha valami „régi” normával. Hiába, számomra ezek a dolgok mindenek felett állnak és mindent meghatároznak. Ebből már nemigen engedek, így kell majd meghalnom. Nem tudom elfogadni az új divatot, ami azt mondatja a tömegekkel, hogy ma már nem a mások számára is jó tettek határozzák meg az életet, hanem a haszon. „És neked ebből mi a hasznod?” – kérdezik többen, amikor pl. az Egyesületben végzett munkáról beszélek.

De nem kell nagyon messzire menni a másik oldalért se! Vegyük csak a környezet védelmét, a globális felmelegedés kérdését. A klímaváltozás káros hatásait a szakember már nem azzal kell, hogy magyarázza, hogy az emberiség és a többi élet ki fog pusztulni. Nem. Egy egészen újfajta megközelítéssel kell magyaráznia, hogy ne csak a mezei polgár, de a milliárdos hatalmi elit is megértse. Valahogy imígyen:

„… a klímaváltozás káros hatásai hamarosan 5-10 %-os, világméretű GDP-csökkenést okozhatnak, ami mellett eltörpül a jelenlegi 2 %-os globális gazdasági visszaesés.”

Mit mondjak? Ez ám a szörnyűség!

Nem az élővilág rohamos ritkulása a gond, nem is a jéghegyek olvadása, s vele az ivóvízkészlet megcsappanása. (Végül is, a legvégső esetben a globális elit vállalhatja a tömeges népirtást is – van elég eszköz a kezükbe, ha a gyógyszeripar mérgeit veszem is csak figyelembe -, hogy ő megmeneküljön! Elég lesz nekik, ha 6-7 millió ember túléli, rabszolgának elegen lesznek, ki tudják majd elégíteni a maroknyi elit igényeit.) Nem a szárazság réme lebeg a fejünk felett, de nem is az özönvízszerű esőzések, ami kimoshatja a termőtalaj tápanyagtartalmát. Nem. A világméretű GDP visszaesése! No és ezek után a legtermészetesebb, hogy azért nem alkalmazzuk a „szén-dioxid visszatáplálását a talajba” technológiát, mert az, tonnánként 35-50 euróba kerül miközben az EU a szén-dioxid kibocsátás visszaszorítását tonnánkén csak 10-15 euróval jutalmazza. (Mit sem számít, hogy ez régen senkinek az eszébe nem jutott volna! Ez, szintén egy újkeletű csúfsága életünknek.)

„Pénz beszél, kutya ugat.” Egy új világban, ez az új erkölcs alapja, ami még nem is olyan rég az „alvilág” szólásaként volt ismert, meg a megvesztegetés, a zsarolás, a korrupció világát jellemezte, amikor is a „dehogy segítek én neked, ha nem fizetsz!” vált elfogadottá. A modernizáció elárasztotta az erkölcsiséget is, csöndes „mezei” életünk víz alá került.

E mesterségesen kialakított világban az ÉLHETETLEN nem kér pénzt a szívességért, sem megtervezett jóságáért (mert a spontaneitás már nem divat) és szívességet se vár el a szerencsétlen. Igen, Ő az, akit elsőként rúgnak ki a cégtől, és igen, Ő az, akit hamis vádakkal megvádolnak.

„Ma már nem az a világ van, mint volt néhány évtizede!” – mondom, és sajnos, undort érzek, amikor megnyomom a televízió kikapcsoló gombját. Egy új érzés, amit nem kívántam. Ezt is megértem.

Micsoda emberek vannak! Honnan szerezték vajon be ezt az óriásira felfúvódott egót, ezt a hatalmasra puffadt identitástudatot, ezt a mindenre kész, aljas karaktert? Nyelvünket is zanzásítva, megcsúfolva a világ legszebb, legkifejezőbb, és leggazdagabb nyelvét, szónokolnak valamiféle „nem az a világ van és nincs már ingyen ebédről”, miközben havi 10 milliót herdálnak el, aminek nincs látszatja sem. A „rendszerváltás alapértékeinek” féltéséről zagyválnak, de szót se ejtenek arról, mik is azok az alapértékek. Pedig mi tudjuk. A neoliberális eszmerendszer az, amely a globális elitnek lehetővé teszi, hogy ősi nemzeteket, hagyományokat, szokásokat, nyelveket, örök érvényű emberi értékrendszereket tegyenek tönkre. És senki nem érti!

Mit tehetünk, amikor a „filmművészet” képsorairól, a nap minden órájában felénk árad az öntörvény, az agresszió, aminek követésével „gazdaggá, befolyásossá válhatsz” ígéret terül szét a manipulált emberek tudatában? Ha elég ügyes vagy, és be tudsz csapni másokat, és képessé neveled magad arra, hogy minden lelkit – tegyük is félre rögtön a szakrálist -, elhajíts, és ha másokon átgázolni mersz, és tudsz!

Mit tehetünk, amikor eláraszt minket a virtuális valóság, az intelligens mosóportól kezdve a „mert Te megérdemled” ránctalanítóig, és nem, dehogy hirdeti ugyanilyen erővel a környezetbarát mosódiót, vagy a napenergiával is működő 1-2 liter vizet felhasználó mosógépet! Miért is tenné? Az neki nem üzlet!

Mit tehetünk mi, akik a régi normák között nőttünk fel, akik azt tapasztalták, hogy együtt, egymással vállvetve szebbé és jobbá tehetjük mindennapi életünket és tilos átgázolni a tömeg által földre sodort embertársainkon?

Felemelhetjük hangunkat a kétértelmű újsághírek ellen, a féligazságokat mesélgető tévével szemben, a rádióból harsogva érkező hazugságok miatt! És közben reménykedhetünk, hogy az „új világ embereinek” van még fülük, mert a globális hatalom bizony új karaktereket épített. Azt mondta:

- Nézd, itt ez az új világ, amit építettem neked! Ha ebbe élni és érvényesülni akarsz, ilyen és ilyen tulajdonságokkal kell rendelkezned! Válassz! Szabad akaratod van. Melyik kell? Ha követed az elvárásaim sikeres lehetsz, bár garanciám nincs, mert minden rajtad áll!

A globális hatalom ad mindezen szónoklata mellé DIVATOT – így öltözz! -, ad FOGYASZTÁSI SZOKÁSOKAT – ezt vedd meg, ha ebbe a rétegbe akarsz tartozni! -, és máris készen áll az életre a KONZUMIDIÓTA. Ő az, akit a marketingesek kondicionáltak, aki utánoz és utánoz, aki önállóan dönteni nem tud, mert elhiszi, hogy kizárólag a saját döntése mindaz, ami történik vele. Ő az, aki egyéniséget vásárolt, aki imádja önmagát, talán a szomszédunk (?), akit a PR hatékonyan győzött meg, aki velünk „barbárokkal” már szóba se áll, hiszen nem viseljük egyik márka vonalkódját se magunkon, akinek fogalma sincs róla, hogy szép csöndesen, alaposan kimunkált plázazombi vált belőle.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.