Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem is mi választunk

2010.06.28

2010. 06.28

Amikor már második éjszaka nem tudsz aludni, mert az agyad úgy jár a különféle problémák körül, mint egy megkergült, túltöltődött elektromos motolla, a kimerültség határára kerülsz. Körülbelül olyan idiótának tűnsz, mint a főhősöm, aki valahol a lelke mélyén érezte, hogy életének egy olyan útelágazásához érkezett, mely – ha a saját döntésére bízzák a választást – egészen másként is alakulhatott volna. De ez a döntés nem az övé volt, hanem a szüleié. És itt is van a kérdés: vajon hányszor történik meg életünkben, hogy nincs meg a szabad választás lehetősége? Nem mi döntünk. Hányszor volt már és hányszor lesz még, hogy fölénk kerekedett bármilyen hatalmak és hatalmaskodók befolyásolják életünket? És hányszor volt már, hogy sértődött egónk  toporzékolva követelte: tedd meg! – miközben lelked meg azt suttogta: felelőséggel tartozol.

Hányszor nyomja rá életünkre mások vágya, tévhite, álmai a saját lenyomatát? Amikor csak éppen azt hiszi, ez az az élet, ami arra alkalmas, hogy őt elismerjék, hogy esetleg több pénzhez, nagysághoz vagy csak egyszerűen nagyobb önbizalomhoz jusson?

A dolgok nem ennyire nyíltan, nem az orrunk előtt, hanem a háttérben munkálnak, és csak később – sok esetben későn – derül ki, hogy akkor voltál idióta, amikor éppen nem voltál hajlandó idiótának lenni. Akkor követted el a hibát, amikor nem vágtad orrba azt, aki szenilisnek, dilettánsnak, hatalmaskodónak nevezett egy egész közösség előtt. Vagy nem csaptál nagyot az asztalra, hogy leugorjon róla a leheletkönnyű sorozat-gyártott kínai tucat-váza, vagy nem feküdtél le a padlóra, hogy lovakat kelljen hozni, elhúzni, ha vinni akarnak. Mindenesetre a lányom adott egy idézetet Faludy Györgytől, ami mostani helyzetem némileg mintázza:

„Hogy rágalmazni, rúgni, lecsukni, szidni, verni tudtak, de megalázni nem tudott soha senki, hogy bár tévedtem sokszor, de helytálltam a bajban, s nem élt e Földön ember, kinek én talpat nyaltam.”


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.