Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Profit, profit, profit...

2009.05.31

Május 31. vasárnap

 

Nagy baj van a civilizációval, amikor a non-profit, közhasznú egyesületeket arra kényszerítik, hogy úgy viselkedjenek, mint a nyereségérdekelt cégek, vállalkozások!

Nagy baj, amikor a liberális eszmék, a szabadság hirdetését jóval túlszárnyalva, génhibás alakjában, mutálódva megfertőzi az egész társadalmat a fejétől a lába kisujjáig!

Nem, és nem hiszem, hogy ezen a világon csak és kizárólag üzletszerű (mintha kéjelgés volna!) közösségeknek, csoportoknak van létjogosultsága!

Ha mégis így van, akkor én ennek nem szeretnék a tevékeny részese lenni. Felfordul tőle a gyomrom.

Amikor először fogtam hozzá civil szervezetet létrehozni, akkor az volt az alapeszme, hogy olyasvalamit cselekszünk majd, amit az állam- illetve annak közművelő ágazata a lakosságnak nem tud megadni. Vagy ugyan megadhatna, ám jóval nagyobb ráfordítással. Éppen ezért örömmel üdvözölték azon szerveződéseket, amelyek tagjaik önkéntes munkájával, önzetlenül, a reális költségek töredékéért megteszik azt, amit elméletileg nekik kellene.

Azóta megváltozott a világ. Mindent eluralt a haszonelv. A pénz még nagyobb hatalomra tett szert. Betölti az emberek elméjét is, és kevés kivétellel mindenki azt hiszi ez a szükséges, ez a természetes. Mármint, hogy ha adunk, akkor azért ellenértéket kell kérni.

Persze egészen más a helyzet, ha az ideológia úgy formálódik, hogy a népművelés, a köznek a művelése, az oktatás, a közösség összetartó ereje már nem is annyira fontos!

Akinek van pénze, az kapjon mindenből, akinek meg nincs, az vessen magára… keresztet is, mert csak az Isten mentheti meg az informálatlanságtól, a magánytól, az egyedülléttől és a végső elbutulástól!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.