Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Meghiúsult randevú

2008.10.08

Bódi Ildikó

Meghiúsult randevú

 

A kora ősz alkonyfénye, vörösre festette a telep lakódombjait. A virággal beültetett tetőkön megbújó plexiablakokon és napkollektorokon meg-megcsillant a fény. A pár perces fényjátékra fel sem figyeltek a füves játszóteret birtokló gyerekek.

Piroska a lakásuk lejárata előtt állt, éppen megigazította a hat éves sárgabarackfa egyik ágát, amely beakadt a napkollektor elforduló elemébe.

Felvillant emlékei közül, a perc, amikor észrevette, hogy a kicsiny mag, új életre kelt. Ez volt a harmadik fa, amit felnevelt. A „nagy változások” évtizedében határozták el az emberek, hogy minden öt éves gyermek ültessen magokat, és neveljen fel háromévente legalább egy fát.  Ennek a hagyománynak köszönhető, hogy gyümölcsfaligetek övezik a lakódombok közötti területeket és a települések határát.

A lány, máskor kontyba tűzött haját, most leeresztve viselte, fiatal arcának gesztenyeszínű keretet adva. Gőzzel mosott, földig érő, palástruhát viselt, amely az alkalomhoz illőn, levendulaszínű volt.  Randevúra készül. Az első randevúra.

Közeledett a találkozó időpontja, és Piroska körbenézett, hátha megpillantja a közeledő rotótort.  Szíve picikét gyorsabb ütemre váltott. Kíváncsi volt. Még szinte semmit nem tudott Mátyásról. A munkahelyén találkoztak, ahová a férfi futárként naponta betért. Beszélgetni nem sokat lehetett, a szabályok szigora miatt, a betanuló fiatal lányoknak pedig tilos volt mindenféle flört.  Ők meg csak nézték egymást addig a pár percig, amíg a férfi a termükben tartózkodott, amíg átadta a csomagokat, a leveleket a címzetteknek.  Ami megtetszett Piroskának, az a férfi világoskék szeme volt, és az átható tekintete, ahogyan őt nézte. Azután egy napon, pontosan egy héttel ezelőtt, a férfi egyenesen Piroska munkapadjához lépett. Levelet kézbesített, melyet – mint utóbb kiderült – ő maga írt.

Piroska most, nyugtalanságát próbálta legyűrni, a sétával. Felment a tetőre, onnan intett anyjának az ablakon át. Amikor visszafordult, meglepődött, mert a lakás lejárata elé ereszkedett Mátyás járműve, és ő, észre se vette.

— Szép jó estét hölgyem! – szólt, a nyitott tetejű gépből ki se lépve a férfi.  — Elvihetem vacsorázni?

Piroska bólintott, lesietett a rotótorhoz, és beült a férfi mellé, aki máris indulni akart, de egy másik, egy jóval nagyobb, rotótor megakadályozta felemelkedésük.

        Személykeresőnk szerint Ön Torzsa Mátyás. Nem tévedés? – hallatszott egy robot által generált hang a gépből. 

        Igen, én vagyok. – válaszolt csodálkozását nem titkolva a férfi.

        Örömmel tájékoztatjuk, hogy tárgykereső brigádunk, a Központi-parkban, megtalálta elvesztett tárgyait. A hozzánk benyújtott DNS mintája alapján bizonyítást nyert, hogy e tárgyak – melyeket most visszaszolgáltatunk ­­–, valóban az Ön tulajdonát képezik. A számlát címére postázzuk. Őszintén reméljük, hogy munkánkkal elégedett.

 Ekkor, a rotótor alján elhelyezett tartály megnyílt, és Mátyás ölébe hullottak az „elveszett tárgyak”.

Piroska elképedve, hol a férfit, hol meg a tárgyakat nézte. Az első pillanatokban el se hitte, hogy ilyesmi megtörténhet vele. Az elvesztett tárgyak látványa szinte megbénította. Volt ott orrtisztító kendő, félig teli üdítős flakon, majonézes kapszula, csokoládé- és szendvicscsomagoló doboz, elromlott, mini napelem-panel, és még ki tudja mi minden.

Mátyás, lélegzetvisszafojtva, széttárt karokkal, mozdulatlanul ült, úgy nézte az ölébe és a rotótor padlójára hullott szemetet. Piroska viszont lassan föleszmélt.

         Mátyás, le kell mondanom a randevút.  – választ nem várva, ruháját megemelve kiugrott a gépből.

         Piroska, várj… – nyögte a férfi. Felkiáltani, könyörögni akart, de nem sikerült. Piroska nem nézett a férfira, csak felemelte szabad kezét, jelezve, nincs miről beszélniük.

Mátyás az elsiető lány után nézett. Még akkor is nézte a megművelt előkertet, amikor Piroska már régen eltűnt a lejárat mögött. Néhány percbe beletelt, míg rá tudta szánni magát az indulásra, de akkor, visszakapott tárgyaival a szemétmegsemmisítő felé irányította gépét.

 

Salgótarján, 2008. október 8.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.