Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Válás

2008.04.25

VÁLÁS  -  HÁZASSÁG

Nem is olyan könnyű igazán üstökön ragadni azt a hat tényezőt, ami állítólag meghatározza a boldogságérzetünk. Leírtam, mert itt volt a nyelvemen, hogy mit szeretnék mondani, de el kellett vetni.  Ízlelem a szót: válás. Előtte ugyebár van a házasság. De lehet az együtt élés is, és ha valami elromlik két ember között, akkor elválnak útjaik. Bárhonnan közelítek, mindig ugyanahhoz a problémához jutok. A lényege itt feszít, de a szavakat alig találom. Lehet, még nem érettem meg rá, vagy csak az idő nem kedvez?

 

Lehetne elemezni a kérdést a házasság pszichológiája szempontjából, amikor is az egyének a "saját valóságukból” belépnek egy másik valóságba, ami már az ő "kettőjük valósága". Megkezdik közös életüket, elfogadnak a másikéból, elvetnek a magukéból bizonyos elemeket. Hozzák magukkal igényeiket, elvárásaikat, hagyományaikat és ezt a masszát próbálják egy új, egy másik, egy élhető valósággá gyúrni.

Hosszasan lehetne sorolgatni, az okokat, miért is házasodnak az emberek (persze mind azt mondaná, mert szerelmes volt), és miért válnak el. De azt is, hogy miért nem teszik mindezt. Hiszen attól, hogy egy házasság nem jut el a bíróságig, még nem biztos, hogy jó házasság. Tudom, hogy sok esetben felmerült már kormányszinten, hogy nehezíteni kellene a válást (jó kis bevételi forrás egyébként!), és vannak, akik azért nem válnak el, mert magas az illeték és nincs rá elegendő pénzük. Hiszem, hogy ez egy igen goromba gonoszság, mert ilyen módon tönkre van téve sokezer élet, de a válási statisztika, jóval szebben mutat.

 

Ami mindebben zavar, az a gondolat, hogy talán még önmagunkat sem ismerjük, és akkor hogyan is ismerhetnénk azt az embert, akit életünk párjává választottunk. Ha meg nem ismerjük céljainkat, ha nem tudjuk megmondani, miért is vagyunk itt a Földön, ha nem ismerjük el hibáinkat (mert ugye azokért általában valaki/valami más a felelős), akkor az első, akit hibáztatunk a társunk lesz.

Ilyen helyzetben nem tudjuk felismerni, hogy sorsunk alakítói-, az események aktív résztvevői mi magunk vagyunk, mert a dolgokat, nem lelkünk legmélyéről vizsgáljuk.

 

Hiányzik az Ön-, és az emberismeretünk. Házastársunk nem csak nő, vagy férfi, hanem elsősorban EMBER. A nő/a férfi szeretete elmúlhat, de az EMBER szeretetét nem marja a rozsda, nem halványodik a csillogása. Ha tisztázzuk magunkba, hogy mi is, ő is, a világ is, változik, akkor a házasságban nem „helyezzük kényelembe” magunkat és nem mondjuk „ez is meg van és már így lesz mindörökké”.

 

Az önismeret, az önbizalom az a gyökér, ami megtart minket a legnagyobb viharban is. Gondoljunk csak arra, aki elégedetlen önmagával. Aki elégedetlen magával, az elégedetlen lesz társával is. Azt várja, hogy a társa azon munkálkodjon, hogy ő elégedett legyen. Sokszor ez emészti föl a házastársak erejének nagy részét. Majd rádöbben, hogy szélmalomharcot vív. Amíg eljutnak a válás gondolatáig, addig sokszor éveken át boldogtalanok. Nem érzik társuk rezdüléseit, nem tisztelik egymást, nem látják meg benne az embert, nem szeretik, és nem jók egymáshoz. Magukhoz sem.

Aki önmagát lebecsüli az örökké bűntudatos. És a bűntudat elnyom minden "fényt".

Nem volt már a mi korosztályunk sem felkészítve, amit tudunk, azt az élet mutatta meg nekünk, és a mi gyerekeink még ennyit sem kapnak önismeretből, önbecsülésből, emberi értékekből. Marad a világ elferdült tébolya, a szakadék felé haladó emberiség, megromló kapcsolataival, tönkrement házasságokkal, derékba tört életekkel.

Hogyan lehetnénk boldogok, egy olyan világban, ahol zsigereinkben érezzük, hogy nem ezt kellene hinnünk, meg megélnünk, mert ez nem lehet az élet célja, de ahol a megtévesztett, szinte már-már öntudatlanságig elkábított tömeg minket is sodor magával?

Csak úgy, ha felnyitjuk a szemünk, ha rácsodálkozunk a világ szépséges oldalára, ha kiállunk érdekeink mellett, ha nem hisszük el, hogy Isten helyét a pénz  foglalta el, ha ráébredünk, hogy van ám lelkünk is, akinek az a küldetése, hogy egy szebb világot varázsoljon (mert hinni kell benne, hogy mi igenis varázslók vagyunk) erre a bolygóra.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.