Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BIOLÓGIA IV.

2011.02.11

TESTÜNK KÜLTAKARÓJA

Hol a bőröd? …………………………………..

Szervezetünk külső védelme a bőr. Más néven IRHA.

Akkor mit jelent, ha valaki azt mondja: Mentsd az irhád?…………………………

Hordd el az irhád! ………………………………………………………………….

Bőrünk sokféle hatásnak van kitéve: hőmérséklet változásai, ütés, karmolás, égés. Szervezetünk hőszabályozásában is részt vesz.

Az a réteg, amit megérintünk: a HÁMréteg. Ez folyamatosan elszarusodik, lepereg és új sejtek lépnek a helyükbe.

A HÁMréteg után a következő réteg a PIGNEMTréteg. Ez tartalmazza a festékanyagot, ami mennyiségétől függ, hogy melyik embernek milyen a bőrszíne. Ez a réteg véd a Napból érkező káros ultraibolya (más néven UV sugárzás) sugárzástól, de csak bizonyos határig. A 7-8-as szintű UV sugárzástól percek alatt leég a bőrünk.

A HÁM-, a PIGMENTréteg után a HÁMSEJTEK rétege következik. Szorosan záródó sejtjei akadályozzák meg, hogy a kórokozók bejussanak testünkbe. Ha sérül a bőr (pl. elkaparod a szúnyogcsípért, vagy megvágod magad), akkor a betegséget okozó baktériumok bejutnak a test belsejébe.

Sorold fel az eddig olvasott rétegeket! …………………………………………………

A szorosan záródó HÁMSEJTEK alatt helyezkednek el SZŐRHAGYMÁK, melyek szőrszálat termelnek, és azok, a szőrtüsző nyílásán át a bőrfelszíne fölé nőnek, és ott egyfajta szigetelő réteget képeznek. A szőrszálak anyaga a SZARU. Szaru az anyaga a körmünknek és a hajunknak is.

A SZŐRTÜSZŐ mellett nő a faggyúmirigy, amelynek az a feladata, hogy védje a bőrt a kiszáradástól. Váladékát a szőrtüszőbe üríti, így kerülhet a bőr felszínére, hogy a felületet simává, puhává tegye. (A faggyúmirigy ezért külső elválasztású mirigy.)

A VEREJTÉKMIRIGY is a bőrünk szerkezetéhez tartozik. A verejtéket termeli, ami szintén kijut a bőr felszínére, ott elpárologva hűti a testünk. A verejtéknek van szaga, mert az, bizony különféle vegyületeket tartalmaz. Ezek a szervezetünk által termelt vegyületek védenek minket a baktériumok és a gombák ellen. (A verejtékmirigy is külső elválasztású mirigy)

Bőrünk szerkezetét erek hálózzák be, de vannak zsírsejtek is a bőrrétegben. Az erek szállítják a vért a sejtekig, és viszik az elhasználódott anyagokat, míg a zsírsejtek a hőszigetelést segítik.

A tenyéren, talpon, ujjakon bőrredőket figyelhetünk meg. Ez a bőrlécrendszer, amely minden embernél más és más mintázatú. Ezt használják személyek azonosítására.

Amit megérintesz, azon ott marad az ujjlenyomatod és sokszor néhány hámsejted is, ami szabad szemmel láthatatlan.

Rajzold le a fentiek alapján a bőr szerkezetét! Készíts ujjaidról, tenyeredről lenyomatot!

 

BŐRÜNK EGÉSZSÉGE

Azért kell naponta mosakodni, körmöt tisztítani, mert fertőző anyagok tapadnak bőrünkre, körmünk alá.

Hajunkat hetente kell megmosni. Ha a hajunk korpásodik, akkor körömvirág, borostyán főzetével érdemes lemosni.

Ha túlzott a faggyúmirigy működése, akkor nagyon sok faggyú kerül a hajszálakra, és zsírossá válik. Ilyen esetben gyakrabban kell hajat mosni.

Normál hajat hányszor kell hetente mosni? ……….

És a zsíros hajat? ……………….

Ha a haj korpásodik, milyen gyógynövényekkel kell lemosni? ………………………………..

Fürdés után azért fontos, hogy testünk hajlatait is szárazra töröljük, mert a nedves közegben jobban szaporodnak a gombák.

Vírusok, baktériumok, vegyszerek, fémek bőrgyulladást vagy allergiát okozhatnak. Mivel napjainkra magas értéket ért el a vegyszerek használata szervezetünk érzékenyebb lett, telítődött a sok kémiai anyaggal.

Milyen anyagok okozhatnak bőrgyulladást? ………………………………………………..

A környezetszennyezés miatt a Földet védő ózonréteg is elvékonyodott, ezért több sugárzás jut el a földfelszínre, ahol élünk. Ez bőrünket veszélyezteti. Nyáron 11 és 15 óra között csak kevés ideig tartózkodjunk a napon, mert leéghet a bőrünk.

Mikor nem ajánlatos nyáron, a napon tartózkodni? …………………………………………..

A bőrön előfordulhatnak barna foltok, amit anyajegynek nevezünk. Ezeket a foltokat mégjobban kell védeni a sérülésektől.

A horzsolást fertőtleníteni kell, pl. betadinnal, nagyobb sebeket jódtinktúrával kell körbe mosni úgy, hogy a jód ne kerüljön a sebbe.

Mivel kell a horzsolást bekenni? …………………

Nagyobb sebet mivel fertőtleníthetsz? …………………….

Betegség a pigmenthiány is. Azt a bőrt, amelyben kevés a pigment = barna festékanyag, jobban kell védeni a napsugárzástól, mert hamarabb leég.

Mi a pigment? …………………….

A hosszú ideig tartó nyomás megvastagítja a bőrt, ezeket nevezzük bőrkeményedésnek. Kialakulhat lábon, kézen, könnyéken. Ezeket a kemény részeket naponta kell kenni krémmel. Legjobb egyébként a disznózsír. A sarkunkon lévő bőrkeményedést le kell reszelni, és utána kell bekenni. A legjobb a megelőzés, a kényelmes jó cipő, vagy fizikai munka végzésekor a kesztyű használata.

Mit nevezünk megvastagodott bőrnek? ……………………..

Mivel előzhető meg? ………………………………………………………………………..

Mit kell tenni, ha kialakult? …………………………………………………………………

 

 

TESTÜNK FELÉPÍTÉSE - ÖSSZEFOGLALÁS

Olvasd el ismét az összes tananyagot, mert csak úgy maradnak meg emlékezetedben a tanult adatok! „Az ismétlés a tudás anyja.” Mondja a közmondás is.

Testünk sejtekből épül fel, mely sejtek összekapcsolódnak még a születés előtt, az anya testében. Az összekapcsolódó sejtek szöveteket alkotnak. A szövetek összekapcsolódásából alakulnak ki a szervek, melyek kapcsolódásából lesz a szervrendszer.

Minden egyes sejtben ott van az életprogram, vagyis a DNS.

Sorold fel a tanult szerves és a szervetlen vegyületeket! Lapozz vissza a tananyagban!

……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

Életünkhöz nélkülözhetetlen az oxigén és a víz. De nagyon fontosak a vitaminok is.

Milyen két nagy csoportba oszthatók a vitaminok?

Írd le mely vitaminok, miben oldódnak!

Ha beszennyezzük környezetünket, a tápanyagok is mérgezettek lesznek. Ha kőolaj kerül a vízbe, akkor ihatatlanná válik. Ha fémhulladékokat ásnak a földbe, a szennyezés bekerül a növényekbe.

Ha gumiabroncsokat égetnek, mérgező füstje lecsapódik a növényeken, és azok elpusztulhatnak, ha mégis túlélik, akkor bekerülnek a gyümölcsökbe.

Testünk mozgását az izmok, a csontok, a porcok, izületek segítségével végzik.

Sorold fel a tanult izületi fajtákat! ………………………………………………………….

Milyen ásványi anyagok szükségesek izmaink működéséhez? …………………………….

A szervezet tápanyaghiánya és helytelen használata megbetegíti az izmokat, porcokat is.

A bőrünk védi szervezetünket a környezeti hatásoktól. 

Bőrünknek is szüksége van tápanyagokra, vitaminokra.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.